Het kiezen tussen sausklaar en behangklaar stuken is een belangrijke beslissing bij het afwerken van muren. Beide opties hebben hun eigen voordelen en vereisten, afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de afwerkingsmaterialen. Bij Wall Science begrijpen we het belang van een goed afgewerkte muur en helpen we je bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel leggen we de verschillen tussen sausklaar en behangklaar stuken uit, en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Wat is Sausklaar Stuken?

Sausklaar stuken houdt in dat de muur zo wordt afgewerkt dat deze direct geschilderd (gesaust) kan worden. Dit betekent dat de muur perfect glad, strak en vrij van oneffenheden moet zijn. Sausklaar stuken vereist een hoog niveau van vakmanschap, omdat elke imperfectie zichtbaar wordt na het schilderen.

Proces van Sausklaar stuken

Bij sausklaar stuken wordt de muur eerst geëgaliseerd en vervolgens meerdere keren dun gepleisterd. Na het aanbrengen van de pleisterlagen wordt de muur grondig geschuurd en gepolijst om een volledig glad oppervlak te verkrijgen. Dit proces zorgt ervoor dat de muur klaar is om direct geschilderd te worden zonder verdere bewerkingen.

Voordelen van Sausklaar stuken

Perfect gladde afwerking: Ideaal voor een strakke, moderne uitstraling.

Nadelen van Sausklaar stuken

  • Hogere kosten: Sausklaar stuken is arbeidsintensiever en daardoor duurder dan behangklaar stuken.
  • Minder vergevingsgezind: Elke kleine oneffenheid is zichtbaar na het schilderen, wat hoge eisen stelt aan de uitvoering.
  • Meer kans op scheuren: Door werking van de woning, vocht e.d. zullen er (eerder) scheuren in de muren ontstaan. Meer hierover lees je in onze blog over scheuren in stucwerk.
  • Duurt langer: Voor je kan schilderen moet eerst het stucwerk helemaal droog zijn, daarom duurt het langer voor je de kamer weer kunt aankleden.

Wat is Behangklaar Stucen?

Behangklaar stuken houdt in dat de muur wordt voorbereid voor het aanbrengen van behang. Dit betekent dat de muur egaal en glad genoeg is om behang goed te laten hechten, maar niet per se zo perfect hoeft te zijn als bij sausklaar stuken. Kleine oneffenheden zijn acceptabel omdat ze door het behang worden bedekt.

Proces van behangklaar stucen

Bij behangklaar stuken wordt de muur geëgaliseerd en voorzien van een pleisterlaag die glad genoeg is om behang te laten hechten. De focus ligt op het creëren van een vlakke ondergrond, maar de afwerking hoeft niet zo fijn te zijn als bij sausklaar stuken. Na het pleisteren en schuren kan direct begonnen worden met behangen.

Voordelen van behangklaar stucen

  • Kostenbesparend: Minder arbeidsintensief en daardoor goedkoper dan sausklaar
    stuken.
  • Snellere uitvoering: Omdat de afwerking minder verfijnd hoeft te zijn, is het proces
    sneller.
  • Vergevingsgezind: Kleine oneffenheden worden door het behang bedekt, wat
    minder hoge eisen stelt aan de uitvoering.
  • Duurzamer: Omdat behang sterker is dan stucwerk zal je ervaren dat de muur beter
    tegen stoten kan.
  • Minder kans op scheuren: Behang heeft meer werking en zal zorgen voor een
    egale muurafwerking zonder scheuren.

Nadelen van behangklaar stucen

Je moet naadloos behangen: Indien je een naadloos resultaat wilt moet je de techniek hebben om dit te kunnen. Wij kunnen dit uiteraard voor je doen, maar wist je dat wij ook een DIY pakket hebben waarmee wij jouw de techniek leren én je kan de materialen voor een korte periode huren.

Klaar in 3 dagen? Kies voor Wall Science Zwolle

Veel nieuwbouwwoningen worden behangklaar opgeleverd. Dit is echter lang niet altijd zo perfect als je voor ogen hebt, Daarom zorgen wij altijd in de eerste stap dat de muur bijgestuct en glad wordt gemaakt. Daarnaast zullen wij gegarandeerd naadloos renovlies aanbrengen én wij kunnen binnen 3 dagen klaar zijn met het aanbrengen van naadloos Renovlies inclusief saus. Je kan dus snel genieten van de perfecte muren van jouw (nieuwbouw) woning in Zwolle